Kauden Kohokohdat Jääkiekon Saralla

Jääkiekko on yksi pohjoisen pallonpuoliskon suurimmista joukkueurheilulajeista, jossa varteenotettavia ammattilaisliigoja on kymmeniä. Suurin osa sarjoista pelataan Euroopassa, jossa pelaavat myös yhdet maailman parhaista pelaajista. Suurin ja kaunein sarja on ehdottomasti NHL, jossa pelaavat maailman kovimmat pelaajat.

NHL:n pudotuspelit ovat edelleen käynnissä ja Jääkiekon MM-kisojen alkua odotellaan Tampereella kuin kuuta nousevaa. Onkin mielenkiintoista nähdä, mikä maa tänä vuonna nappaa mitalit mukaansa, sillä yksi on joukosta poissa, Venäjä.

Jääkiekkokisoja on loistava paikka seurata Suomessa laajemmin kuin koskaan. Tapahtuma on valtaisa ja uhkapelaaminenkin on laajempialaista näissä kisoissa, kuin koskaan aiemmin. Pelaamaan pääsee esimerkiksi Trustlyn avulla. Miten Trustly toimii, on toki tärkeä kysymys ennen kisojen alkamista.

Mitä kaikkea jääkiekkovuoteen on jo tähän mennessä mahtunut?

Kiekkovuosi on ollut suomalaisten silmissä erittäin onnistunut ja kirsikkana kakussa totta kai Pekingin olympialaisista kotiin tuodut naisten pronssimitalit sekä Leijonien ensimmäinen Olympiakulta uskomattomalla suoritusvarmuudella.

Mutta olihan mukana paljon muutakin. Kerrataanpa kauden kovimmat tapaukset!

Kotimaisen kiekon uusi kevät

Kotimaisessa Liigassa elettiin uutta kevättä onnistuneiden muutosten jälkeen. Mikkeliin siirtynyt Olli Jokinen lähti joukkoineen kauteen erittäin kovien puheiden kanssa, eikä ”Päällikkö” tälläkään kertaa tuottanut pettymystä. Sysimustan kauden alun jälkeen, Jukureiden lento liigassa ei katkennut runkosarjan aikana laisinkaan ja historiallinen kakkossija Liigassa oli parasta, mitä suomi-kiekolle oli hetkeen tapahtunut.

Tampereellakin siirryttiin Liigassa uuteen aikakauteen, kun Nokia-Areena avattiin käyttöön juhlallisesti kauden puolessavälissä Ilveksen ja Tapparan ottelulla. Loistavasti vuosia palvellut Hakametsän jäähalli sai arvoisensa hautajaiset, kun Tappara ja Ilves pelasivat vastakkain.

Nokia-Areena on Suomen ehdottomasti hienoin ja modernein monitoimiareena, jossa myös pelataan täysin oikeutetusti tämän vuoden MM-kotikisojen pudotuspelit sekä Leijonien alkusarja. Loistavia muutoksia siis Liigassa.

Tappara voitti Liigan play-offit ja pääsi nostamaan Kanada-maljaa täysin oikeutetusti. Äärimmäisen tylyllä pelillä mestaruuteen asti marssinut joukkue ei päästänyt uhkaajia lähelleen oikein missään vaiheessa. Hopealle taipunut TPS jatkoi myös upeita otteitaan toisen peräkkäisen hopean merkeissä. Ensimmäisen mitalinsa 20 vuoteen ottanut Ilves saalisti pronssia ja Tampereella saatiin heti koville halli-investoinneille katetta. Ilo oli myös nähdä Leijona-sankari Marko ”Mörkö” Anttila vuosien jälkeen kotoisessa liigassa.

Jokerien KHL taival päätökseen

Yksi kauden ehdottomasti puhuttaneimmista tapauksista oli KHL:n kauden pilanneet tapahtumat. Muuttuneen maailmantilanteen vuoksi monet ulkomaalaispelaajat jättivät KHL:n ja samaan päätyi myös Helsingin Jokerit, jonka hyvin edennyt kausi päättyi siis ennen pudotuspelejä joukkueesta riippumattomasta syystä.

Jokereiden osalta tulevaisuus on täysin auki. Jari Kurri hankki joukkueen omistajuuden itselleen, mutta paikka esimerkiksi Liigassa ei todellakaan ole läpihuutojuttu vuoden 2014 tapahtumien vuoksi. Liiga-seurat eivät ole kovin mielellään ottamassa Jokereita mukaan, vaikka Jokerien Suomeen paluu onkin yksi ehdottomista kohokohdista menneellä kaudella.

Leijonat sensaatiomaisesti Olympiakultaan

Kotimaisin linssein katsottuna suomalaisen jääkiekon viimeinenkin virstanpylväs on nyt saavutettu, kun Leijonat voittivat Pekingin olympialaisten jääkiekkoturnauksen uskomattomalla esityksellä. Peliäkään häviämättä kultaan edenneet pelaajat painuivat heittämällä suomalaiseen palloilu- sekä urheiluhistoriaan ensimmäisen Olympiakultaa voittaneena joukkueena. Nyt Suomi on virallisesti maailman paras jääkiekkomaa.

Valtavassa suosiossa oleva Jukka Jalonen onnistui siis viimein tavoitteessaan viedä Leijonat kirkkaimpiin valoihin. Kaksinkertaisen aikuisten maailmanmestarivalmentajan meriittilista hakee täten vertaistaan Euroopan mittapuulla. Kotikisoihin valmistautuvassa joukkueessa on vielä mahdollisuus tehdä uuttakin suomalaista jääkiekkohistoriaa. Suomen MM-kisoihin valitulla Valtteri Filppulalla on mahdollisuus nousta ensimmäisenä suomalaisena Kolmen kullan kerhoon. Detroitissa Stanley Cupia ja Pekingissä Olympiakultaa voittaneen Filppulan mahdollisuus saavuttaa MM-kulta on nyt lähempänä kuin koskaan aiemmin.

NHL:ssä historiallista tykitystä

NHL:ssä kausi oli myös suomalaisittain ennennäkemätön. Suomalaiset kenttäpelaajat painoivat historiaa niin tehtyjen maalien osalta, kuin myös pisteiden osalta. Suomalaisten pelaajien pistepörssin voitto meni odotetusti Coloradon Mikko Rantaselle, joka on erottamaton osa tämän kauden suurimman mestarisuosikin palapeliä.

Toinen ehdottomasti esille nostettava onnistuja NHL:ssä on Florida Panthersin kapteenina toimiva Alexander Barkon, jälleen yli piste per peli- tahtia painanut keskushyökkääjä johti Panthersin historiallista tykitystä. Panthersilla oli kovin maalikeskiarvo runkosarjassa yli 25 vuoteen, kun Pantterilauma painoi yli 4 maalin keskiarvon kauden aikana. Vastaavaa on nähty viimeksi kaudella 95-96 Penguinsin tähtisikermän toimesta. Panthers on Coloradon ohella yksi suurimmista ennakkosuosikeista Stanley Cupin voittoon saakka.

Myös kolmas ennakkosuosikki elää ja hengittää suomalaisten tähtipelaajiensa mukana. Loistavaa jälkeä tehneet Sebastian Aho sekä Teuvo Teräväinen veivät Carolina Hurricanesin divisoonansa voittoon. Kaudelta saatiin jälleen valtaisa määrä uskomattomia klippejä suomalaisten saumattomasta yhteispelistä, joita voitaneen ihastella kauden jälkeen enemmänkin!

Lisää on tulossa

Kauden ollessa edelleen kesken on varmasti paljon uskomattomia kohokohtia tulossa. NHL:n pudotuspeleissä suomalaisten supertähtien edustamat joukkueet näyttävät tällä hetkellä todella vahvoilta, joten mitä vain voi olla odotettavissa.

Mikko Rantasen edustama Colorado näytti tasonsa jo Nashvillea vastaan viemällä sarjan puhtaasti 4-0. Myös muut suomalaiset ovat osoittaneet tasonsa niin hyökkäyspelissä kuin maalinsuulla.

Ennen Stanley Cup huipennusta, ovat vielä edessä Jääkiekon kotikisat, joissa Suomelta odotetaan vain ja ainoastaan kultaa.

Äärimmäisen loppuun hiottu pelitapa ja Jukka Jalosen kultasormet ovat nostaneet odotukset erittäin korkealle.

Kun pelit saadaan vielä pelata uskomattoman hienolla uudella Areenalla, jää tämä kausi ehdottomasti historiaan suomalaisen jääkiekon kulta-aikana. Yli 13 000 tuhatta katsojaa vetävä areena tulee varmasti olemaan täynnä ja tunnelmaa ei tule uupumaan. On siis mielenkiintoista nähdä, mitä uutta kirjoitettavaa meillä on kuukauden kuluttua!

Leave a Reply

Your email address will not be published.