

Suomalaiset ovat tunnetusti urheilukansaa mikä on huomattavissa niin penkkiurheilun suosion tilastoissa, kuin eri urheilulajien harrastajamäärissäkin. Siinä missä perinteiset liikuntaharrastukset kuten vaikkapa kuntosaliharjoittelu ja erilaiset joukkuelajit ovat perinteisesti nauttineet suomalaisten suosiota, on viime vuosina tullut joukko uusia urheilulajeja fyysisesti aktiivisten suomalaisten iloksi.
Uusien urheilulajien suosio näkyy myös katukuvassamme: padel-halleja rakennetaan pienempiinkin kuntiin, eikä myöskään frisbeegolfin suosiolle näy loppua. Mutta minkälaisista lajeista on kyse, ja millä mallilla ovat kunkin edellämainitun urheilulajin harrastusmahdollisuudet kotimaassa? Siitä seuraavassa lisää.
Digitalisaatio ja kansainvälistyminen muovaavat vapaa-aikaamme
Suomalaisten vapaa-aika on ollut perustavanlaatuisten muutoksien kohteena viime vuosien aikana, josta sopii osittain kiittää digitalisaatiota.
Siinä missä tietokonepelien suosio on ylittänyt lautapelien vastaavan jo hyvän aikaa sitten, on samansuuntainen trendi ollut havaittavissa myös rahapelaamisen puolella yhä useamman suomalaisen pelatessa perinteisten peliautomaattien sijaan netin kolikkopelejä.
Penkkiurheilijatkaan harvemmin enää täyttävät perinteisiä vetolappuja, sillä kynän ja paperin sijaan suomalaiset vedonlyöjät suunnistavat yhä useammin laitteillaan internetin vedonlyöntitarjonnan pariin. Sivustot kuten urheilun vedonlyönti ovatkin nopeasti nousseet suomalaisten vedonlyöjien kantapaikoiksi perinteisten veikkauspisteiden sijaan.
Digitalisaation vaikutus urheilulajien suosioon on kuitenkin fitness-rannekkeiden ym. apuvälineiden vuoksi korkeintaan epäsuora. Toisaalta sosiaalisella medialla, keskustelufoorumeilla ja internetin videopalveluilla on kyllä varmasti ollut oma vaikutuksensa, sillä yhä useampi suomalainen ammentaa inspiraatiota vapaa-aikaansa verkon eri palveluista.
Urheilulajien suosiossa onkin selkeästi nähtävissä kansainväliset trendit – kun laji X kasvattaa suosiotaan muualla, ei mene kauaa niin se on suosittua myös meillä.
Uudet suomalaiset suosikkiurheilulajit esittelyssä
Seuraavaksi esittelemmekin viime vuosina suomalaisten suosioon nousseet uudet urheilulajit – padelin ja frisbeegolfin. Fiilikseen kunnolla mukaan päästäksesi nyt kannattaakin oikaista hieman asentoa ja venytellä!
Padel
Padel on esittelyosuutemme ensimmäinen urheilulaji, eikä suotta sillä maailmanlaajuisesti lajilla on peräti 18 miljoonaa harrastajaa yli 300,000 harrastajan kuuluessa paikallisiin lajiliittoihin.
Suomeen vuonna 2003 saapuneen mailapelin tarkkoja kotimaan harrastajamääriä ei ole tiedossa, mutta suosion puolesta puhuu mm. maastamme löytyvät yli 280 ulko- ja sisäkenttää. Varsinkin viime vuosina padel-hallien rakennustahti on kiihtynyt ja niinpä padelia voikin pelata jopa aivan pienimmissäkin suomalaiskunnissa.
Itse laji yhdistelee nokkelasti squashia ja tennistä – kentältä löytyy esimerkiksi tenniksestä tuttu verkko, kun taas “kössin” tavoin pelikenttää rajaavat sitä ympäröivät seinät.
Historiansa puolesta padelin juuret juontavat 1800-luvun lopun ja 1920-alun Yhdysvaltoihin, mutta varsinaisen nykymuotonsa padel sai Meksikon Acapulcossa vuonna 1969, josta laji levisi hienoisesti muokattuna Espanjan Marbellaan vuonna 1974.
Frisbeegolf
Kiekko- ja liitokiekkogolfinakin tunnettu laji tuli Suomeen 1970-luvulla suhteellisen pian sen Yhdysvalloissa keksimisen jälkeen. Tänä päivänä Suomessa on n. 263 000 vuosittaista harrastajaa, minkä lisäksi ratoja maastamme löytyy peräti 800 kappaletta. Golfin tapaan pelin ideana on väylän läpäiseminen alusta loppuun mahdollisimman vähillä heittovuoroilla.
Frisbeegolfrata koostuu useista väylistä joissa peli aloitetaan tiiltä ja lopetetaan maalikoriin. Kokonaiseksi radaksi kutsutaan 18-väyläistä rataa, mutta myös 9-väyläiset radat ovat pelissä varsin suosittuja.
Kuten golfissa, myös frisbeegolfissa erilaisiin pelitilanteisiin käytetään omanlaisia kiekkojaan. Putterikiekot soveltuvat lähipeliin ja lyhyihin heittoihin, lähestymiskiekoilla (“midarit”) puolestaan onnistuu parhaiten suorat ja puttereita pidemmät heitot. Viimeistä kiekkotyyppiä edustavat sen sijaan draiverit, joilla onnistuu puoleistaan ne pisimmät heitot. Draivereissa on myös enemmän valinnanvaraa, sillä kiekkokategoria koostuu hitaammista väylädraiverikiekoista sekä nopeammista pitkänmatkan draiverikiekoista.
Kiekkoja hankkiessa huomiota kannattaakin kiinnittää niiden ominaisuuksiin, jotka yleisesti ottaen jaotellaan seuraaviin: nopeus, liuku, vakaus ja feidi eli loppukääntö. Jokaista ominaisuutta kuvataan erikseen numeroin. Mikäli aihe kiinnostaa enemmän, kirjallista materiaalia eri kiekkojen ominaisuuksiin liittyen löytyy internetistä kattavasti eri sivustoilta.
Kipin kapin kokeilemaan!
Sekä padel että frisbeegolf ovat loistavia urheilulajeja yleiskunnon kohottamiseen ja liikkumisen parissa viihtymiseen. Mikäli innostuit lajeista, kannattaa niihin ehdottomasti tutustua kokeilemalla niitä itse. Mukavia liikuntahetkiä!