Millaisia Ominaisuuksia Vaaditaan Tasokkaalta Maastopyörältä?

Maastopyöräily on alunperin amerikkalaislähtöinen urheilulaji, jossa ajetaan polkupyörillä, joiden ajo-ominaisuudet mahdollistavat haastavissa ympäristöissä ajamisen. Maastopyöräilyn historia yltää aina 1900-luvulle saakka, jolloin jo harjoiteltiin kylästä toiseen polkemista peltojen kautta, välillä pyöriä kantaen.

2000-luvun tällä puolen maastopyöräily on kokenut suuren muodonmuutoksen, kun lajiin kehitetään jatkuvasti uusia tyylisuuntauksia. Sen tunnettuja alalajeja ovat esimerkiksi maastoajo, alamäkiajo, enduro, dual slalom, 4 cross, mountaincross, trial, maastopyöräsuunnistus sekä freeride. Erilaisia vaihtoehtoja löytyy siis hyvin monenlaiseen makuun ja kilpailumahdollisuuksia on kattavasti. Maastopyöräily on erinomainen kuntoilun muoto ihan vain harrastuksena, jossa pääsee kokemaan erilaisia maastoja sekä sääolosuhteita. Aloittaminen vaatii tietenkin kunnollisen pyörän hankkimista ja tässä artikkelissa perehdymmekin siihen, millaisia ominaisuuksia vaaditaan hyvältä maastopyörältä.

Maastopyörän hankinta on hyvä aloittaa miettimällä omia ajomieltymyksiä, jolloin tulee hankittua omaan ajoon parhaiten soveltuva pyörä. On hyvä pureutua kysymyksiin, millaisessa ympäristössä ajetaan, millaisena vuodenaikana, miten suuri rasitus pyörään kohdistuu ja ajetaanko sillä vain kotimaassa, vai myös ulkomaisessa ympäristössä.

Hyvinä itselleen sopivan pyörän kartoitusvaihtoehtoina voi miettiä oheisia kysymyksiä, eli tuleeko maastopyörä

  • työmatkaan ja ulkoreitillä ajamiseen
  • aktiiviseen harrastekäyttöön
  • maastoajoon, sekä arkikäyttöön (kuten työ-, kauppa-, sekä koulumatkat)
  • työmatkaan sekä satunnaisiin metsässä ajettaviin lenkkeihin

Rankan maastopyöräilyn ohessa, voi toisena harjoittelun kohteena olla tasokas pelaaminen nettikasinoilla. Kynnys aloittamiseen on matala ja kun pelaa vaikkapa suuremman kaveriporukan kanssa, voidaan saavuttaa unohtumattomia pelaamisen kokemuksia.

Yksi suurimmista haasteista maastopyörän ostamisessa on ehdottomasti runsaudenpula. Lähestulkoon jokaisessa nykypäivän hyvin varustetussa liikkeessä vaihtoehtoja on lähes saman verran kuin hammastahnoja lähimarketin hyllyssä. Tästäkin syystä on hyvä tietää suhteellisen tarkkaan omat suunnitelmansa, sillä muuten voi herkästi mennä pyörän ostaminen jälkeenpäin uusiksi.

Millaiseen käyttötarkoitukseen pyörä on tulossa?

Vaikka pyöräkauppaan mentäessä suuri valinnanvara on ostajalle plussaa, on hyvä olla mietittynä ensinnäkin käytettävissä oleva budjetti, sekä pyörän käyttötarkoitus. Miten aloitteleva pyöräilijä onnistuu valitsemaan itselleen sopivimmalta tuntuvan pyörän? Listalla on lähestulkoon loputon lista, aina kiekkokoosta plussakoon renkaisiin, hissitolppiin, yhden tai kahden rattaan voimansiirtoon, jäykkäperään sekä täysjoustoon asti. Valittavissa on lisäksi runsaasti eri rengaskokoja: 26″, 27,5″ ja 29″, pyörän etujousitus tai ei jousitusta ollenkaan.

Runkomateriaaleissakin on valinnan varaa: teräs, alumiini ja hiilikuitu edustavat yleisimpiä vaihtoehtoja.

Hiki alkaa helposti valumaan pitkin selkäpiitä paljon vähemmästäkin, mutta itseään on turha uuvuttaa liian monimutkaisilla analysoinneilla. Tarpeen kartoituksessa on kuitenkin syytä olla itselleen rehellinen ja realistinen, jotta pyörän hankinta osuisi mahdollisimman hyvin kohdilleen – ja mielellään vielä ensimmäisellä kerralla.

Hyvän maastopyörän DNA

Tasokas maastopyörä eroaa ominaisuuksiltaan paljon perus kaupunki- sekä käyttöpyöriin verrattuna. Ensimmäisenä vastaan tulevat, huomioitavat seikat koskevat pyörän jousituksia sekä voimakkaasti kuvioituja nappularenkaita. Näiden lisäksi, lähestulkoon jokaisessa modernissa maastopyörässä on nimenomaan maastoa varten suunnitellut hydrauliset levyjarrut, tukevarakenteinen runko, osasarja sekä laadukas jousitus, joka on aina vähintään pyörän etuosassa.

Hinta takaa vaadittua laatua

Ylipäätänsä maastopyörää hankkiessa on pystyttävä panostamaan laatuun. Vääränlainen tai liian heikko pyörä on esimerkiksi liian herkästi onnettomuusaltis, eikä pysty tarjoamaan kropalle vaadittavaa fyysistä tukea. Pyöräkaupoille on turha lähteä liian tiukkojen nyörien kanssa, sillä laatu takaa ehdottomasti tiettyä turvallisuutta ja kestävyyttä käytössä. Mikä tahansa oman maastopyörän käyttötarkoitus onkin, se on pystyttävä kestämään rikkoutumatta esimerkiksi rynkytystä kivikoissa, tärinää sorateillä, sadetta sekä loskaa. Tarpeeksi laadukkaan pyörän hinta lähtee noin 1000 eurosta ylöspäin. Täysjousitetut maastopyörät ovat kalliimpia, mutta käytössä taas parempia.

Hintaa muokkaavat myös pyörässä oleva runkomateriaali, joka on yleensä hiilikuitua tai alumiinia. Lisäksi sen muodostumiseen vaikuttavat vanteiden, osasarjojen sekä joustokeulan laadukkuus sekä sitä kautta niiden hinta. Kuitenkin mitä vähemmän pyörässä on erilaisia liikkuvia osia, sitä vähemmällä pääsee rikkoutuvien ja korjattavien osien osalta. Jäykkäperäinen maastopyörä on täysijoustoa varmempi. Laadukkaat osat myös toimivat halpoja paremmin.

Pyörän oikealla koolla on paljon merkitystä

Oikean maastopyörän valinta muodostuu pienistä sekä suurista valinnoista. Vielä yhtenä lisätekijänä pyörän valinnassa on oikeankokoisten renkaiden ostaminen, sekä ajajan mittoihin sopiva rungon koko. Tavallista maastoajoa ajetaan pääosin 29’’: renkailla. Renkaiden koko määritellään niin ajajan oman koon, kuin myös käyttötarkoituksen mukaan.

Pienikokoiselle naiselle ja erityisesti polkupainotteiseen ajoon ovat 26 tai 27,5 tuuman renkaat optimaalisia. Runkoko riippuu yksilöllisesti jokaisesta pyörämerkistä. Sen valitsemiseen paras apu on asiantunteva myyjä, jolta kannattaakin kysellä kaikki mieleentulevat kysymykset. Eri pyörämerkeillä on myös omia runkokokolaskureita. Kaupoille lähtiessä, on hyvä kokeilla ensin uutta pyörää, ennenkuin tekee ostopäätöksen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.