Ennakkokatsaus nuorten jääkiekon MM-kisoihin (25.12.—5.1.)

Vuoden lähestyessä loppuaan ilmassa väreilee odottava tunnelma. Monet odottavat joulun lisäksi myös lähestyviä nuorten jääkiekon MM-kisoja, jotka järjestetään 25. joulukuuta — 5. tammikuuta välisenä aikana. Mikäli penkkiurheilu on vähääkään lähellä sydäntä, tulee tulevasta joululomasta varmasti ainakin osa vietettyä ruudun äärellä nuorten kiekkolupauksien taidonnäytteitä tiiviisti seuraten.

Vuoden 2021 jääkiekon nuorten MM-turnaus on Kansainvälisen jääkiekkoliiton järjestämissä nuorten jääkiekkoturnauksissa järjestyksessään 45. turnaus, ja tällä kertaa se tullaan järjestämään Kanadan Albertassa.

Turnaus käynnistyy poikkeuksellisesti tapaninpäivän sijaan jo joulupäivänä perinteisillä seremonioilla ja huipentuu lopulta  kultamitaliotteluun vuoden 2021 puolella 5. tammikuuta.

Luvassa on kymmenen päivän edestä laadukasta jääkiekkoviihdettä, jota ei kannata jättää väliin.

Edmonton isännöi MM-kilpailuja jo kolmatta kertaa

Jääkiekon nuorten MM-turnaus 2021 suunniteltiin alun perin pelattavaksi Kanadassa Edmontonin ja Red Deerin kaupungeissa, mutta vallitsevan tilanteen vuoksi kaikki ottelut tullaan pelaamaan yksinomaan Edmontonissa kaikkia turvallisuustoimia noudattaen aina pelaajien pakollisia karanteenijaksoja myöten.

Edmonton on jo harjaantunut jääkiekon nuorten MM-kisojen isäntäkaupungin roolissa, sillä kyseessä on jo kolmas kerta kun turnaus järjestetään tässä jääkiekkoilua rakastavassa kaupungissa. Kahdella edellisellä kerralla kisat järjestettiin Edmontonissa vuosina 2012 ja 1995, joten monet odottavat jo innolla turnauksen paluuta kaupunkiin pitkästä aikaa. Kuten odottaa saattaa, vuoden 2021 kisat tulevat kuitenkin olemaan hyvin poikkeukselliset ja erikoiset aiempiin vuosiin verrattuna, sillä kaikki ottelut pelataan Rogers Place -hallissa ilman yleisöä.

Otteluista jää epäilemättä puuttumaan jotain ilman katsomossa istuvia, pelaajien edesottamuksissa myötäeläviä ja kannustavia jääkiekkofaneja, mutta moni on iloinen jo siitä, että kilpailut voidaan ylipäätään järjestää ja että niitä päästään seuraamaan edes ruudun välityksellä.

Kanada ja Yhdysvallat ennakkosuosikkien asemassa

Tuleviin MM-kisoihin osallistuu kaikkiaan kymmenen nuorista lahjakkuuksista muodostuvaa jääkiekkojoukkuetta, jotka on jaettu kahteen ryhmään viime vuoden sijoitusten perusteella. A-ryhmässä pelaavia joukkueita ovat Suomi, Kanada, Slovakia, Saksa ja Sveitsi, kun taas B-ryhmään on sijoitettu Ruotsi, Venäjä, Yhdysvallat, Tsekki ja Itävalta.

Moni varmasti muistaa viime vuodelta Tsekeissä järjestetyistä kisoista kanadalaisten kiekkoilijanuorten uskomattomat taidonnäytteet, joilla joukkue päihitti tiukassa finaaliottelussa Venäjän lopulta maalein 4-3.

Kisojen lähestyessä veikkaus turnauksen mitalikolmikosta käy kuumana etenkin U20 MM vedonlyönti -sivustoilla. Puolustavan maailmanmestari Kanadan lisäksi vuoden 2021 kilpailuissa toisena ennakkosuosikkina pidetään lisäksi Yhdysvaltoja, sillä sen joukkueessa on tänä vuonna useita erittäin lupaavia pelaajia kuten Trevor Zegras ja Jake Sanderson.

Tilastot puhuvat myös Venäjän menestyksen puolesta, sillä viimeisten yhdeksän vuoden aikana Venäjä on saavuttanut mitalin peräti kahdeksana vuonna, ja sen joukkueen riveistä löytyy myös Jaroslasv Askarov, jota pidetään yhtenä tämän hetken lahjakkaimpina pidetyistä nuorista maalivahdeista.

Ennakkosuosikkien lisäksi myös muista joukkueista löytyy runsaasti lahjakkuuksia. Esimerkiksi Suomen leijonajuniorit ovat viime vuosina osoittaneet mahtinsa lukemattomissa otteluissa, eivätkä tulevat U20 Nuorten MM-kisat tule olemaan varmastikaan poikkeus tässä suhteessa.

MM-kisat ponnahduslauta monelle juniorikiekkoilijalle

Vuosittain järjestettävät nuorten jääkiekon MM-kisat ovat muodostuneet monelle lätkäfanille jo tärkeäksi jouluperinteeksi. Kisat tarjoavat mielenkiintoista seurattavaa niin jääkiekkofaneille kuin uusien kykyjen etsijöille.

Ne toimivat eräänlaisena näyttämönä, jolla tarjoillaan esimakua tulevien vuosien ykköskiekkoilijoista ennen heidän luistelua NHL:n parrasvaloihin. Monelle nuorelle pelaajalle MM-kisat ovat loistava mahdollisuus saada kykyjenetsijät vakuuttuneiksi taidoistaan ja kisojen jälkeen parhaat junioripelaajat varataankin nopeasti jääkiekkoliigoihin näyttöjen perusteella.

Jää nähtäväksi, mikä joukkueista nappaa tällä kertaa kirkkaimman mitalin. Kulunut vuosi on ollut monellakin tapaa poikkeuksellinen, joten tuskin ketään enää yllättäisi se, että ennakkosuosikkien rinnalle vuoden 2021 jääkiekkokisoissa kärkikamppailuihin nousisi jokin odottamattomampi joukkue.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *